دکتر منوچهر صانعی درهبیدی در مورد جایگاه امروز فلسفه اسلامی در جهان به خبرنگار مهر گفت: برای اولین بار مرحوم علامه طباطبایی 50 سال پیش از واژه فلسفه اسلامی در نوشتههای خود استفاده کرد و آنهم بخاطر این بود که غربیها میگفتند فلسفه عرب و او برای اینکه میخواست این واژه را کنار بزند و اصلاح کند واژه فلسفه اسلامی را برای فیلسوفان ایرانی بکار برد.
وی افزود: بعد از علامه هم این واژه متداول شد. بنابراین ما چیزی به نام فلسفه اسلامی نداریم اگر منظور ابن سینا و ابوریحان و فارابی و زکریای رازی و اینهاست خب اینها فیلسوفان ایرانی هستند. فلسفه یک روش عقلانی است که یونانیها آنرا تأسیس کردند.
استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی افزود: تا آنجاییکه بر ساختار نوشتههای فیلسوفان ایرانی مربوط میشود اگر کسانی باشند که این فلسفه را درست شناخته باشند و درست بشناسانند شرطش آشنایی با فلسفه غرب است. یعنی شما وقتی ابن سینا را میفهمید که ارسطو و افلاطون و نوافلاطونیان را خوانده باشید. البته این فلسفه حرفی برای گفتن دارد .
صانعی در مورد ویژگیهای شاخص این فلسفه هم گفت: این فلسفه ایرانی است چرا که ما در هیچ یک از کشورهای عربی فلسفه نداریم و ویژگی این فلسفه تفکر اصیل ایرانی بودن آن است که مبتنی بر فضایل اصیل ایرانیها که البته بعد از دوره اسلامی که ایرانیها با قرآن آشنا شدند مضامین قرآنی را هم ضمیمه و چاشنی فلسفه خود کردند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه تصریح کرد: اصل این فلسفه خرد دوستی و پرورش علم بوده که بتدریج آن را به جریانهای صوفیانه کشیدن و به مسائلی که ربطی به زندگی ندارد ربط دادند . ولی میدانیم که ابن سینا یک پزشک بود و شخصیت دیگری دارد و دیگر فیلسوفان اسلامی به تعبیر شما، بیشتر ایرانی هستند تا اسلامی.
صانعی در مورد اینکه چگونه میتوان از فلسفه اسلامی برای رفع مسائل استفاده و بهره برد نیز گفت: با این سرمایه ملی که داریم و شما اسمش را میگذارید فلسفه اسلامی، ما میتوانیم راه را برای پیشرفت فضایل اخلاقی که هدف اصلی تفکر فلسفی هم در یونان و هم در ایران بوده باز کنیم.
نظر شما